petak, 30. siječnja 2015.

Rosčići od oraha

Savrseni rosčići,mogu se raditi i sa orasima i ljesnjacima...jednostavni za pripremu a okus ce vas oduseviti..


Sastojci

  •  280groraha
  •  280grsećera u prahu
  •  2jaja
  •  3 kasikebrasna
  •  grubo mljevenih oraha za uvaljati  
     
  • Pripreme:
  • Jaja i secer umutiti mikserom,pa dodati brasno i mljevene orahe.Smjesa ce vam biti bas mekana al nek vas to ne brine.
  •  
  •  Uzmete malu kasikicu bolje da je sto manja jer narastu prilikom pecenja i uzmete u ruku i stavite u grubo mljevene orahe da se zaljepe i oblikujete rosčić ili stapiće,keksice sta vise volite.Slazete na lim za pečenje oblozen papirom.
  •  
  •  
    1. Pečete u ugrijanoj pećnici na 170C oko 20 min.Kad ih izvadite oni ce biti jos mekani na dodir al ce se hladenjem stisnuti.

    Posluživanje

    Orahe mozete slobodno zamjeniti ljesnjacima ,ja sam polovinu uvaljala u ljesnjake,okus je savrsen.
    Težina

Čokoladna torta kao Ferrero

Torta je u prava" Bomba" ,podsjeća na neodoljive Ferrero čokoladice...

Sastojci

  •  Biskvit:(24cm)
  •  6 jaja
  •  8 kasika sećera
  •  6 kasika ulja
  •  6kasika mlijeka
  •  6 kasika brasna
  •  3 kasikekakaa(tamnog)
  •  1prasak za pecivo
  •  Krema:
  •  200 grcokolade sa ljesnjacima (cijelim)
  •  100 gr-200g čokolade za kuhanje
  •  500mlvrhnja za slag
  •  Jos:
  •  100grnapolitanke od ljesnjaka
  •  4-5kasikanutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka
  •  Za natopiti biskvit:
  •  150mlmlijeka + 3kasike krasa  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom  i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen.
    2. 2

      Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne.


    3. 3
      Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa.
      U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
      Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke.
      Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
      Dekorisati po zelji.


    Posluživanje

    Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.


    *** Izmjenu sam dodala u sastojcima da se moze dodati cokolade i do 200gr ,jer ima upita da bude krema rijeda al to moze sve biti i do cokolade,meni se nije desavalo,pa slobodno stavite i vise !

Cheesecake u časi(bez sira)

Jedan odličan brzinski recept u časi...



Sastojci

  •  300grkeksa(petit,digestiva ili plazma)
  •  125grmaslaca
  •  Krema:
  •  800 grčvrstog jogurta
  •  400 mlvrhnja za slag
  •  2-3 kasikesecera u prahu
  •  2 kesicelimun secera
  •  1zelatina
  •  Preljev:
  •  oko 400grvoca(jagode,sumsko)
  •  4-5 kasikasecera
  •  1preljev za torte
  •  malo vode
  •  Vocna krema 2:
  •  oko 400grvoca
  •  4-5 kasikasecera
  •  vode
  •  30grgustina  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za 20-ak časa:
      Kekse samljeti ,a maslac otopiti pa sve izmjesati,ako se mrvi dodati malo mlijeka.
      Za kremu izmiksati vrhnje sa secerom i limun secerom pa dodati jogurt.Zelatinu napraviti po uputama pa dodati u kremu.
      Za vocni preljev zamrznuto se voce pospe secerom doda malo vodi oko 1-2 dl pa se prokuha ..kad omeksa stapnim mikserom se malo usitni a i ne mora pa se u malo vode razmuti preljev za torte i doda u voce i jos kratko prokuha.
      U case staviti po 1 kasiku keksa pa drugom malo uzom casom pritisnuti dno da se poravna,kreme 2-3 kasike i kad se vocni preljev prohladi sipati na kremu i ohladiti.


    2. 2
      Ako radite drugu kremu voce secer i malo vode se prokuha i usitni se do pola stapnim mikserom i u malo vode se doda gustin i ukuha se sa vocem kao puding...isto kad se prohladi sipa se po kremi.
Print Friendly and PDF