ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Čokoladna tekuća torta

 

Sastojci

 

  • 4 jaja
  • 2dl secera
  • 2kasikice vanilija secera ili rum secer
  • 2,5 dl brasna
  • 1kasikica praska za pecivo
  • 200gr tamne cokolade
  • 200gr maslaca
  •  krusne mrvice
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pecnicu ugrijati na 200C.
      Kalup promjera24cm-25cm premazati maslacem pa posuti brasnom.
    2. 2
      Maslac i cokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj,al paziti da nebi zagorila ako se topi u mikrovalnoj.Svako malo otvoriti pa promjesati.
    3. 3
      Pjenasto umutiti jaja ,secer i vaniliju dok smjesa ne pobjeli.U to lagano umjesati brasno sa p.z.p.
      Kad se cokolada i maslac otopili i to dodati smjesi sve lagano izmjesati i na najmanjoj brzini na mikseru izjednaciti smjesu.
    4. 4
      Usuti u kalup i ne tresti previse kalupom vec lagano poravnati,po vrhu posuti sa malo krusnih mrvica i peci 12minuta.

    Posluživanje

    Pecnica vam mora biti ugrijana i kad stavite kolac peci te ga tocno 12min.zatim izvaditi i ohladiti pa lagano skinuti obruc.Najbolje je ostaviti kolac da prenoci pa rezati.Ostvaiti u frizider da se hladi.
    Ja nisam cekala da prenoci lagano sam ostrim nozem rezala i super se reze a izmedu izlazi lava cokolade.
    I da ako zelite da ne curi previse da dobijete cokoladnu tortu kao sa cokoladnom kremom nek vam stoji u frizideru.




    Posluzite uz slag,sladoled ili neko vama omiljeno voce.

  •  

Snicle u sosu od senfa

Jedan brzinski nacin spremanja snicli....

Sastojci

 

  • 5-6 tankih telecih snicli(mogu i svinjske,pilece)
  • 3-4 kasike tekuceg margarina za przenje
  • 5-6 kasika brasna
  • 2-3 kasikice crvenepaprike
  • sol,papar,vegeta,persin,cesnjak
  • 1kasika senfa
  • 200ml vruce vode
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Snicle narezati na sto tanje komade ili zamoliti da vam ih narezu prilikom kupovine.Pomjesati brasno i papriku pa svaku sniclu uvalajati sa obe strane.
    2. 2
      Margarin staviti na tavu da se skroz otopi i zagrije pa staviti da se prze snicle sa jedne i druge strane.
      Kad su pecene izvaditi ih na tanjir malo ocjediti od masnoce pa u tavu gdje su se pekle usuti vrucu vodu pomjesanu sa zacinima i senfom.U tu istu vodu dodati brasno koje vam je ostalo od snicla .Pa vratiti snicle u sos i pustiti da se krckaju.Ako vam je sos gust nadodati pomalo vruce vode ili ako vam je rijedak nadodati jos brasna.Krckati oko 10 min.

    Posluživanje

    Posluziti uz rizu i neku Vasu omiljenu salatu.

Džem od kupina i borovnica

Jednostavno odlican...

Sastojci

 

 

  • 300gr kupina i borovnica(pola-pola)
  • 100gr smeđeg secra
  • 150gr kristal secera
  • 1velika kasika vanilija secera
  • na vrh kasikice cimeta
  • sok jednog limuna
     
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jednu teglicu srednje velicine oprati pa staviti u pecnicu na 100C oko 10 min.
      Kupine i borovnice ako nisu svjeze izvaditi iz zamrzivaca i ostaviti kratko da se opuste.
    2. 2
      Staviti u serpicu gdje cemo kuhati kupine i borovnice pa posuti sokom od limuna i staviti na vatru.Kuhati lagano pa dodati secer,vaniliju i cimet.Kuhati na najjacoj vatri uz mjesanje da ne zagori pa smanjiti na 4 od 6 tako sam ja.
      Kuhati oko 20min.
      Uzeti malo dzema pa staviti na tanjir ako se ne razljeva previse i ako vam odgovara gustoca iskljuciti .
      Usuti u vrucu teglicu i odmah zaklopiti pa teglu okrenuti na poklopac i ostaviti da se hladi.

    Posluživanje

    Radila sam manju kolicinu vi mozete naravno povecati,al drugi put radim sa manje secera jer inace ne volim preslatko a ovo je mrvu slade.
    Koristite za palacinke,kolace ili za dorucak na snitu kruha.
  •  
  •  
  •  
  •  

Smoothie sa sumskim voćem

 

Sastojci

Broj osoba:
2 osobe

  • 2dl jogurta gustog(sa najmanjem postotkom masnoce)
  • 2dl mlijeka
  • 2pune sake sumskog voca
  • 2zlice meda
  • 1kasikica cimeta
  • leda po potrebi
  •  

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    5 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pomjesati jogurt,mljeko,med i cimet pa malo izmiksati sa stapnim mikserom ili u blenderu.
      Dodati zaledeno voce pa miksati dok ne dobijemo gustu smjesu.
    2. 2
      Usuti u caste dodati 1-2kockice ledaili jos voca po vrhu.




    Posluživanje

    Ja sam dodala jos meda da bude slade ,a led nisam jer je voce bile zaledeno.Mozete dodati i pola zrele banane !!!








Uz dodatak žitarica...



Jagode i čokolada

...jagode i cokolada to je ljubav prava....podsjeti me na pjesmicu:) kombinacija marsacapone sira ,cokolade,jagoda savrsenstvo koje se topi u ustima i ne zaboravlja lako..probajte i uvjerite se sami 

Sastojci

 

Sastojci

  • 4 jaja
  • 4kasike sećera
  • 4kasike brasna
  • 1,5kasika kakaa
  • 2kasike ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • za natopiti koru:
  • par kasika mljeka
  • FIL od jagoda:
  • 250gr jagoda
  • 4kasike marmelade jagoda
  • 1 preljev za torte bezbojni
  • fil od marscapone sira:
  • 5dl vrhnja za slag
  • 500gr marscapone sira
  • 4kasike sećera
  • 50gr bijele čokolade
  • par kapi arome vanilije
  • 1/2kasika želatine(3 kasike vode)
  • čokoladni preljev:
  • 150gr vrhnja za slag
  • 150gr čokolade

  • Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Pjenasto umutiti jaja sa secerom pa dodati kakao i ulje sve fino mjesati i na kraju dodati brasno i p.z.p.Smjesu izliti u cetvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pecenje ako cete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brasnom pa staviti smjesu) i peci na 180C oko 15 min.provjeriti cackalicom dali je peceno.Kad se ispece natopiti biskvit sa mljekom.
    2. 2
      Dok se biskvit pece poceti mutiti vrhnje u cvrsti slag pa dodati marscapone sir i secer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i cokoladu narendanu.Posto je fil dosta cvrst ja sam stavila pola velike kasike zelatine sa 3 kasike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.
    3. 3
      Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploske ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kasike secera i polagano dodajemo tekucinu da se ne zgrudva uz stalno mjesanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda.
    4. 4
      preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frizideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti cokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolac dobro ohladi...

    Posluživanje

    ..dobro ohladiti kolac i uzivati u savrsenom okusu cokolade,jagoda mmm...odlican je ....
    ukrasiti po zelji sa jagodama ..;)

  •  
  •  
Print Friendly and PDF