nedjelja, 3. ožujka 2013.

Mirisni Čoko-keksići

    SASTOJCI:
    150gr maslaca
  • 3dl žitarica
  • 3dl(180gr) brasna
  • 1 1/2dl  sećera
  • 1 1/2kasikice praska za pecivo
  • 1kasikica cimeta
  • 1dl mljeka
  • oko 150gr čokolade sjeckane
  •  
  •  
    20 min pripreme:
    Težina:jednostavno
    1. 1
      Najprije narezati cokoladu na komadice pa je staviti u zamrzivac da se prilikom pecenja lagano topi.
      Otopiti maslac pa u topao dodati mljeko.Pomjesati sve suhe sastojke pa dodati maslac i mljeko.Na kraju lagano umjesati cokoladu.Sve kasikom lagano izmjesati.
    2. 2
      Smjesa se ljepi al mozete dodati malo brasna po potrebi.Uzeti veliki pleh od pecnice pa staviti papir za pecenj.Kaikicom malom vaditi pomalo smjese pa stavljati na papir i malo rukama spljostiti.A ja sam pravila vece keksice.
    3. 3
      Ugrijati pecnicu na 200C i staviti da se peku 8 min.
    4. 4
      Od ove smjese vam ispadne 60-70 manjih keksica,a vi radite velicinu po zelji.

Ljesnjak korpice(sape)


Sastojci:
 2dl (125gr)ljesnjaka
 175 gr maslaca
 1 1/2 dl smeđeg sećera
 1 jaje
 4dl (240gr)brasna
vrhnja za slag
džem od borovnica ili brusnica
  Priprema Vrijeme pripreme:35 min Težina:Srednje zahtjevno U posudu staviti secer i maslac izrezan na komadice i dobro rukama izraditi da se spoji.Zatim dodati ljesnjake koje smo prethodno samljeli i poprzili u pecnici.Opet sve fino rukama spojiti.Dodati jaje i brasno i sve rukama mjesiti dok se sastojci ne spoje i dobijemo finu glatku smjesu.Zaviti u providnu foliju i staviti u frizider 1 sat.
 Za to vrijeme pripremiti kalupice za sape i namazati ih sa maslacem i posuti sa malo brasna.
 3 Na stol posuti malo brasna pa staviti tijesto i malo ga razvaljati.Stavljati po malo smjese u kalupice,ne puniti do kraja, treba biti udubljenje jer narastu prilikom pecenja.
 4 Staviti ih na veliki lim od pecnice i staviti u ugrijanu pecnicu na 200C 8-10 min. Kad su peceni izvaditi i ohladiti, pa ih lagano vaditi iz kalupa.
 5 Umutiti slag( ja sam stavila 250 ml) pa puniti po malo na svaku korpice i staviti malu kasikicu dzema od brusnica ili borovnica po vasem izboru. Posluživanje Ova korpice su tako hrskave i ukusne,mozete ih raditi i sa orasima,bademima.
Mozete ostaviti prazna i posuti sa secerom u prahu kao sape,mozete staviti i ganache,nutelu,samo dzem ili kremu po vasem izboru,jednostavno se poigrajte.Od ove smjese ispadne 35 kosarica.
 

Tapasi(zalogajčići)punjeni račićima

Sastojci:
 Za male princezice(oko 25 kom):
 2dlvode
 50grmaslaca
 2dl brasna glatkog
  3 jaja
 Za punjenje(za 10 zalogajcica)
 400 gr ociscenih račića
1dl majoneze
 0.5-1dl creme fraiche
 korica 1 limuna
 0,5dl kopra nasjeckanog
 0,5kasikicesoli
 
 Priprema Težina:Jednostavno

 1 U jednu serpicu staviti vodu i maslac da prokljuca i maslac da se otopi,pa dodati brasno i mjesati da se fino izjednaci i zgusne.Skloniti sa vatre pa dodavati jedno po jedno jaje i miksati,ako vam je smjesa rjetka dodati jos 1-2 kasike brasna da bude fine gustine .Uzeti kesicu sa nastavkom pa praviti princezice ili pomocu dvije kasike stavljati na veci pleh od pecnice na koji smo stavili papir za pecenje.


 2 Staviti u zagrijanu pecnicu na 200C oko 20 min dok fino porumeni.

 3 Dok se peku princezice,praviti punjenje.Izmjesati majonezu i creme fraiche pa naribati koricu limuna i narezani kopar pomjesati.Posoliti i dodati račiće koje smo malo izdrobili ako su veci.

 4 Kad suprincezice pecene ohladiti ih prerezati i puniti ih sa smjesom. Posluživanje Umjesto ovog punjenja mozete koristiti i po vasem izboru neka slana ili slatka punjenja.

subota, 2. ožujka 2013.

Pikantna teletina sa rižom

 

 

Sastojci

  • 500gr teletine
  • 1 luk
  • 1 čestica česnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 kasika suhog persina
  • 1kasika bosiljka suhog
  • 1kasikica crvene mljevene paprike
  • 1kasikica bibera(papra)
  • 2kasikice soli
  • 2 kasikice vegete
  • 1kasikica cesnjaka u prahu
  • ulja za dinstanje
  • 1kaika brasna
  • 1kasika tomatpure
  • 2dl vode
  • 4dl riže
  • 250ml vode

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Luk,mrkvu i cesnjak narezemo na sitno pa stavimo na ulje do zlatne boje ne da izgori luk,a teletinu narezati na sitne komadice i dodati na luk,zaliti sa malo tople vode. Izmjeasti i pustiti da se dinsta oko 10 min i dodavati zacine po redu i uz povremeno mjesanje dodati vode tople.U jednu solju razmutimo sa 2 dl vode brasno i paradajiz ,a rizu stavimo u posebnu serpu da se kuha i posloimo vodu..
  2. 2
    Kad je riza gotova procjediti je i isprati malo sa hladnom vodom..
    Meso dinstati jos oko15 min pa pred kraj dodati brasno sa paradajizom i mjeasti i ostaviti jos da krcka oko 5 min da se dobije potrebna gustina,ako vam je pregusto dodati jos vode.
    Posluziti uz rizu i salatu,nadam se da ce vam se svidjeti jer je odlican a jednostavan rucak;)


    Dobra tek!!! Uzivajte ovo je nama najdrazi način spremanja teletine neka bude i vama!!!
    Posluzite uz salatu!

Salata od brokula

Ovo je jedna od najljepsih a najjednostavnijih salata koje sam isprobala.Okus je super osvježavajući.Recept možete naći ovdje





500gr brokule
1dl vrhnja za kuhanje
1/2limuna sok
1kasika senfa
sol,papar

Skuhati brokule i procjediti.Pomjesati vrhnje,limunov sok sol,papar i senf pa preliti preko brokula.Ostaviti u hladnjak da se ohladi.
Dobar tek!!!!


Preporučujem je svakako da isprobate idealna je uz ribu ,riblje filete ili samu kao glavno jelo!


Print Friendly and PDF