četvrtak, 24. travnja 2014.

Oblatne sa orasima i čokoladom

Provjereni dobri,stari recept sa puno oraha .

Sastojci

  •  Sastojci za jedno pakovanje oblatni:
  •  1pakovanjeoblatni
  •  1lmlijeka
  •  500grsećera
  •  3 redačokolade
  •  oko 300groraha po potrebi dodavati
  •  50grmaslaca  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Mlijeko staviti u vecu posudu da kuha pa kad provrije nadodati secer i mjesati povremeno dok ne ukuha ne previse.Trebat ce vam malo duze 30-45 min.Zatim dodati i cokoladu pa jos malo kuhati i maslaca nadodati.
      Kad se mlijeko ukuhalo malo zgusnulo skloniti i nadodati orahe po potrebi nadodavati dok ne dobijete ljepu gustinu da se moze mazati,nemojte pretjerati jer ce se fil hladenjem jos stisnuti.
      Ostaviti fil da se malo hladi da bude topal pa mazati oblatne.Mazati hrapavu stranu sve do zadnje ,zadnju ne,staviti neku tacnu na njih i ostaviti da se hlade preko noci.

    Posluživanje

    Oblatne su preukusne sa puno oraha,ja ne znam tocno kolko sam nadodala oraha,jer sam ih samljela u jednu posudicu i dodavala u fil dok nisam dobila ljepu mazivu smjesu.
      

subota, 5. travnja 2014.

Krem juha od bundeve

Odlicna juha...do saa nisam isprobavala bundevu u juhi al ovo je bas otkrice za mene ...zavoljela sam bundevu na sve nacine...i u svemu slanom i slatkom!







Sastojci

  •    650grociscene bundeve
  •  100gr1 krompir
  •  100gr 1luk
  •  1mrkva
  •  650-700mltemeljca za juhu
  •  1,5d vrhnja za kuhanje
  •  sol.papar,vegeta
  •  muskatni orsačic,bosiljak,kopar,česnjak





    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Bundevu ocistiti pa narezati na kockice,kao i krompir i mrkvu.
      Na malo ulja prodinstati luk pa dodati krompir,tikvu i mrkvu.Kratko prodinstati pa zaliti sa temeljcem i smanjiti temp.i kuhati dok se povrce ne skuha,omeksa.

      Kad je povrce omeksalo usitniti stapnim mikserom pa dodati zacine i vrhnje za kuhanje i jos kratko prokuhati.

    Posluživanje

    Posluziti uz zapeceni kruh na kockice ili po zelji.Kruh narezati na kockice posuti sa malo ulja i posuti susenim bosiljkom i zapeci na 250C.

ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Prhki keksići sa komadićima čokolade

Jednostavni keksići sa punooo čokolade....





Sastojci

  •  300grbrasna
  •  150gmaslaca
  •  3kapivanilije arome
  •  prstohvat sode bikarbone
  •  80gr smeđeg sećera
  •  1jaje
  •  1žumanjce
  •  100grcokoladnih kapljica ili grubo sjeckane cokolade
  •  100grpo zelji ljesnjaka grubo sjeckanih
  •  2 zlicekakaa  
     

  1. Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Brasno,sodu bikarbonu,kakao,vaniliju aromu pomjesati sa omeksalim maslacem i narezanim na komadice.Dodati i ljesnjake(ja nisam).Zatim dodati jaje i zumanjak pa umjesati glatko tijesto.Ja sam prvo malo mikserom umjesala pa kad sam ugasila nadodati cokoladne kapljice i rukama fino doraditi tijesto pa zaviti u foliju providu i 30 min ostaviti u hladnjak.
    2. 2
      Ugrijati pecnicu na 180C.Izvaditi tijesto pa odlomiti manji komadic po zelji velicinu uvalajti lopticu pa lagano spljostiti i utisnuti po vrhu cokoladne kapljice.Slagati na lim oblozen papirom za pecenje.
      Peci u ugrijanoj pecnici oko 10 min ne previse da se zapeku.Oni budu meki peceni al se hladenjem stisnu.

    Posluživanje

    Ja sam bila stavila manje od 100 gr cokolade i falilo mi je jos ...i mislim da bi jos bolji bili kad bi se cokolada narezala grubo pa stavila u smjesu,a kapljicama posuli keksi.Ispadne 20 kom keksica srednje velicine.




ponedjeljak, 3. veljače 2014.

Brownie sa kavom

Jos jedan čokoladni i jednostavni kolač!



Sastojci

  •  Sastojci za 16 komada:
  •  55grmaslaca
  •  115g tamnečokolade
  •  175g smeđeg sećera
  •  2jaja
  •  1 zlicainstat kave razmucena u jednoj zlici vruce vode i ohladeno
  •  85 grbrasna
  •  1/2 kasikicecajne praska za pecivo
  •  55grgrubo sjeckanih pekan oraha
  •  1vanilija bourbon  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Orahe staviti u pecnicu i kratko ih ispeci na 150C.
      Maslac i cokoladu otopiti pa ostaviti sa strane.Kavu rastopiti u malo vode i ohladiti pa dodati vaniliju bourbon.
      U posudu pjenasto izmjesati jaja i secer pa dodaticokoladnu smjesu i kavu.Sve jos jednom dobro izmjesati.Dodati brasno sa p.z.p i sve lagano izmjesati i na kraju dodati pekan orahe.
    2. 2
      Pleh dimenzija 24x24 premazati maslacem i posuti brasnom pa usuti smjesu i peci u ugrijanoj pecnici na 180 C oko 5-30 min.
      Cackalica treba biti suha a povrsina hrskava.Ostaviti jos kratko da se prohladi u limu pa po zelji prebaciti na zicu  i ohladiti do kraja.Izrezati na kocke!
     

Čokoladna pita

Evo mene i u novoj godini sa novim čokoladni recepticem...mekano punjenje i prhko tijesto-odlicna kombinacija!



Sastojci

  •  Tijesto:
  •  250 grbrasna
  •  60grsećera
  •  
  •  150g margarina ili maslaca
  •  1jaje
  •  1 kesicarum secer malo soli 
  •  Krema:
  •  150grčokolade tamne
  •  140g margarina ili maslaca
  •  4 kasik kakaa
  • malo soli
  •  4jaja
  •  150 grsecera
  •  3zlic kiselog vrhnja    
     
  •  

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    U posudu pomjesati brasno,secer,sol,margarin ili maslac i jaje.Sve rucno umjesati dok ne dobijemo kompaktnu smjesu.Razvuci u kalup 26 cm sve do ruba i staviti na 180C oko 15 min da se malo zapece.Prije stavljanja tijesta u pecnicu nabockati viljuskom tijesto.
  2. 2
    Za kremu na pari otopiti margarin ili maslac,cokoladu i kako.U drugu zdjelu mikserom izmjesati jajai secer pa dodati kiselo vrhnje.U smjesu od jaja dodati otopljene sastojke i jos kratko izmiksati.Izavditi tijesto iz pecnice pa staviti nadjev i smanjiti temperaturu na 150C i peci jos oko 40min.
  3. 3
    Peceno izvaditi i ohladiti na sobnoj temp pa u frizideru.

Posluživanje

U orginalu ide jedno cijelo jaje i jedan zumanjak u tijesto, a u kremu idu 8 kasika kakaa a ja sam smanjila, vi po zelji i secera ide 200 gr.Mislim da bi dobro bilo i tjesto kratko staviti u frizider pa peci,tako cu sljedeci put!

Print Friendly and PDF